Globalisation, globalization, anthropology, ethnicity, nationalism, cosmopolitanism, overheating, cooling down, Norway, creolisation, creolization, creole society, Mauritius, Seychelles, climate change, racism, xenophobia, social anthropology, cultural anthropology, Thomas Hylland Eriksen, Universitetet i Oslo, Sosialantropologisk institutt, department of social anthropology, University of Oslo, Oslo, Norway, social anthropology, sosialantropologi, globalisering, etnisitet, nasjonalisme, kosmopolisme, Norge, kreolisering, kreolsk samfunn, klimaendringer, rasisme

Kronikker og andre tekster som tåler tidens tann kommer her etter hvert.

Foreløpig har jeg lagt ut noen utvalgte «spor» fra Magasinet (nedenfor).

Jeg har ellers den udelte gleden det er å skrive en ukentlig bokspalte på Morgenbladets nettsider, med tittelen “Hyllands bokhylle”. Disse tekstene er kortere enn vanlige bokanmeldelser og introduserer gjerne bøker fra utenfor allfarvei, skrevet på språk jeg er i stand til å lese. Poenget er ikke å overtale folk til å bestille og lese alle disse bøkene, men å fortelle litt om litterære verdener som vi sjelden vet noe særlig om, men som vi av og til kan få et glimt av, enten det er snakk om en trespråklig ordbok fra Seychellene laget av en 82 år gammel kvinne, en roman om transseksuelle i Myanmar, eller en fabelaktig historie om kornstatens arkeologi og historie. Rundt om i verden leses og snakkes det om bøker vi aldri kommer til å lese, og her er noen av dem (og en del som mange kommer til å lese). Etter hvert vil samtlige bokomtaler dukke opp her; i første omgang anbefaler jeg å gå til Hyllands bokhylle.

THE, mars 2019

 

Spor etter fisk, datamaskiner, ord og tid

I et par-tre år har jeg skrevet en månedlig spalte i Magasinet, Dagbladets lørdagsbilag. Tanken bak spalten er at samfunnsvitere skal bruke sine fagkunnskaper på andre måter enn de er vant til. Ideen er glimrende. Sjangeren er mini-essayet. Maksimumslengde er 5000 tegn. Det er vanskeligere å skrive kort enn langt, og jeg bruker nesten alltid like lang tid på å stryke som på å skrive. Her er noen spor. Jeg husker ikke nøyaktig når de stod på trykk, og derfor er listen alfabetisk og ikke kronologisk. Mer kommer når jeg får ryddet i harddiskene mine.

Oktober 2007
THE

De nye livsfasene
Det nokså store VI
Emballasje
Farvel til det 20. århundre
Fisk og informasjonsteknologi
Fiskestimer og menneskeflokker
Flyforbud nå!
For mye
Fremtidsminne
Frihetens pris
God tid og dårlig tid
I begynnelsen var musikken
I fotballens skygge
Kunsten å glede seg
Nye og gamle verdener
Også en form for demokrati
Orden i ordene
Rever er og blir rever
Resirkulering
Retten til å være ulykkelig
Spis gulrøtter mens det fremdeles er sunt
Størknet fett i veggene
Søpla vår
Tankeprinteren
Turisme som livsstil
Tre postmoderne scener og en fotnote
Uvitenhet er styrke
Vendepunkter
Verdens største ordbok