Thomas hylland eriksen

Einar Flydal: Smarttelefonen er bare et ytre skall.

Einar Flydal: Smarttelefonen er bare et ytre skall.

i denne episoden snakker samfunnsviteren Einar Flydal, som i mange år jobbet i Televerket, senere Telenor, med Thomas om infrastrukturen og nettverksøkonomien som ligger til grunn for smarttelefonen. Kobberledningene, sentralene og telefonstolpene utgjør et naturlig monopol og var derfor statlig, men da tjenestene ble skilt fra infrastrukturen på 1980-tallet, oppstod en ny situasjon. En enorm kreativitet ble utløst, og smarttelefonen er et barn av skillet mellom infrastruktur og tjenester. Å selge tjenester i telefoni og etter hvert apper, følger en helt annen logikk enn sykkelfabrikkens, forklarer Flydal. Du investerer ikke i kjeder og felger, men i nettverk og oppmerksomhet. Smarttelefonen er bare skallet. Bak den ligger fiberkabler, trådløse forbindelser ra mastetopp til mastetopp, satellitter og – på bølgetoppene – en haug med ivrige produsenter som prøver å få DEG til å laste ned sin app og få deg over på sin plattform. Flydal viser hvorfor det er nødvendig å forstå overgangen til nettverksøkonomien for å skjønne hvordan smarttelefonen var mulig. Han forklarer også hvorfor det er en dårlig idé å spille avanserte spill på trikken, også etter at 5g har mangedoblet hastigheten.

Mer på einarflydal.com

Einar Flydal: Trådløse nettverk kan være dårlige nyheter for både menneskets og planetens helse.

Einar Flydal: Trådløse nettverk kan være dårlige nyheter for både menneskets og planetens helse.

Torgrim Eggen: Hvis vi skal ta inn alt, er vi helt fortapt.

Torgrim Eggen: Hvis vi skal ta inn alt, er vi helt fortapt.